• Op voorraad en voor 17:00 besteld? Morgen in huis!
  • Gratis verzenden voor orders boven de €50,-

Keuzehulp: Hoe kies je de juiste sneeuwschoenen?

Sneeuwschoenwandelen

Sneeuwschoenwandelen is de laatste jaren enorm in populariteit gegroeid. In steeds meer wintersportgebieden zie je dat er wandelpaden worden aangelegd speciaal voor deze laagdrempelige vorm van vermaak in de sneeuw. Ben je van plan zelf te gaan wandelen op sneeuwschoenen of ga je een begeleide tocht doen op sneeuwschoenen, dan is het goed om te weten wat nou de ene paar sneeuwschoenen wel en de andere paar sneeuwschoenen niet voor jou geschikt maakt.

Voor je dit artikel leest is het goed om duidelijk te hebben waar en hoe je de sneeuwschoenen precies wilt gaan gebruiken. Als je voor jezelf een antwoord vormen op de volgende twee vragen ben je al een flink eind onderweg:

  • Waar ga je de sneeuwschoenen gebruiken?
  • Wat is het totaalgewicht waarmee je de sneeuwschoenen gaat belasten?

Lees verder om te begrijpen hoe jouw antwoord op deze vragen invloed heeft op de keuze van je sneeuwschoenen. Lees daarna verder om erachter te komen waarom wij nu denken dat sneeuwschoenwandelen echt een superactiviteit is om te doen in de bergen.

Mocht je na het doornemen van dit artikel nog steeds vragen hebben, dan helpen we je uiteraard graag verder. Stuur een e-mail met je vraag naar klantenservice@klimwinkel.nl, bel naar 085-06 536 88 of stuur een bericht via WhatsApp naar 06 33 38 83 38.

Sneeuwschoenen zijn ontwikkeld voor diverse type terrein. Sneeuwschoenen die zijn ontwikkeld voor steil terrein zijn ook bruikbaar voor vlak terrein, maar andersom is dit niet het geval. Het verschil tussen deze modellen is vooral terug te vinden in de stijgijzers die onder de sneeuwschoenen zitten.

Wat schoenen betreft, zorg ervoor dat je stevige wandelschoenen hebt met een stugge zool en een hoge schacht. Deze bieden voldoende steun om comfortabel te lopen in de sneeuwschoenen.

Relatief vlak tot glooiend terrein

Sneeuwschoenen voor relatief vlak tot glooiend terrein hebben de minst agressieve stijgijzers. Sneeuwschoenen die puur voor dit terrein ontwikkeld zijn vind je helaas niet terug in ons assortiment. We hebben ervoor gekozen om sneeuwschoenen aan te bieden die je voor een meer gevarieerd landschap gebruikt.

Bergachtig terrein

Met bergachtig terrein bedoelen we eigenlijk de paden die in wintersportgebieden aangelegd worden speciaal voor sneeuwschoenwandeltochten. Beschouw hieronder ook de bergpaden die je normaal in de zomer al wandelend bezoekt. Goede voorbeelden van sneeuwschoenen voor deze gebieden zijn:

Tubbs Flex TRK

MSR Revo Explore

Alpien terrein

Sneeuwschoenen voor dit type terrein hebben de meest agressieve stijgijzers onder de sneeuwschoenen gemonteerd. Met deze sneeuwschoenen baan je jouw eigen paden door de sneeuw. We adviseren dit uiteraard wel om alleen met een gids te doen als je nog weinig ervaring hebt, net als we in de zomer alleen adviseren de gletsjer op te gaan met een gids. Sneeuwschoenen die speciaal voor dit type terrein ontwikkeld zijn (en die je dus ook prima gebruikt op alle andere type terrein):

MSR Lightning Ascent

Tubbs Flex Alp en Tubbs Flex VRT

(vergelijk je de twee bovenstaande Tubbs sneeuwschoenen overigens, let dan vooral op de bindingen. De Tubbs Flex VRT bindingen zijn snelbindingen en dus veel eenvoudiger aan te spannen dan de bindingen van de Tubbs Flex Alp)

Bekijk ook ons complete assortiment sneeuwschoenen.

(En wat is de soort sneeuw die je verwacht tegen te komen op je pad?)

Jouw totale gewicht + kleding + bepakking + de toestand van de sneeuw bepaalt wat het draagvermogen is die de sneeuwschoenen minimaal moeten hebben. De grootte van sneeuwschoenen varieert voor de sneeuwschoenen die wij aanbieden van 22 tot 30 inch. Een grotere maat sneeuwschoenen heeft een grotere draagvermogen. Kijk bij het model sneeuwschoenen wat het aangegeven draagvermogen is. Let wel, als je grotere sneeuwschoenen aanschaft wil dat niet zeggen dat je lastiger loopt. De grootte is hier niet van invloed op, omdat dit de lengte van de sneeuwschoenen betreft. Niet de breedte.

Naast het totale gewicht is ook de toestand van de sneeuw van invloed op het draagvermogen. In lichte en dunne poedersneeuw hebben sneeuwschoenen eerder de neiging om weg te zakken dan de aangestampte pistesneeuw. Mocht je wat het draagvermogen betreft twijfelen tussen de ene en de andere maat sneeuwschoenen dan kun je bij dunne sneeuw beter een maatje groter kiezen.

Voor ieder type sneeuwschoenen zijn er diverse accessoires beschikbaar. Bij deze een kort lijstje met handige accessoires:

  • Gamaschen; Omdat je de hele tijd in de sneeuw loopt en het niet prettig is om er een natte broek aan over te houden raden we aan om gamaschen te dragen. Bekijk ook een de Rock Empire Gaiters.
  • Sneeuwschoenbewaarzak of opberhoes; Als je klaar bent met het lopen op sneeuwschoenen en je wilt deze opbergen of je wilt je sneeuwschoenen vervoeren, dan is het handig daarvoor een tas mee te nemen. Sommige van deze bewaarzakken of opberghoezen hebben een stuk gaas erin zitten zodat het vocht van de sneeuw niet in de tas blijven zitten. Zie als voorbeeld de Tubbs Napsac of de MSR Snowshoe Bag.
  • Tail; Een zogenoemde tail is een verlengstuk voor je sneeuwschoenen. Met dit verlengstuk vergroot je het draagoppervlak van je sneeuwschoenen. Handig als je niet direct wilt overstappen naar een grotere maat sneeuwschoenen op het moment dat je wat meer gewicht meeneemt. We hebben deze tails alleen beschikbaar voor de MSR sneeuwschoenen.
  • Wandelstokken; Ga je op pad met sneeuwschoenen, neem dan ook wandelstokken mee. Het liefst met een grote schotel zodat je de wandelstokken niet helemaal door de sneeuw heen prikt. Bekijk ons complete assortiment wandelstokken.

Sneeuwschoenwandelen is niet iets dat nieuw is. De meeste mensen zullen bij het sneeuwschoenwandelen al snel een beeld krijgen van een soort tennisrack die je onder de schoenen plaatst. Gelukkig zijn de sneeuwschoenen, zoals in het hier bovenstaande artikel te lezen is, al lang niet meer zo primitief.

Techniek heeft ervoor gezorgd dat sneeuwschoenwandelen toegankelijk is geworden voor iedereen. De sneeuwschoenen zijn makkelijker te plaatsen onder wandelschoenen door de intuïtieve bindingen. Daarnaast zijn de wintersportgebieden steeds meer mogelijkheden gaan aanbieden voor het sneeuwschoenwandelen. Dit maakt deze activiteit enorm leuk om te doen voor zowel jong als oud. Wacht niet langer en begin met het ontdekken van alle wandelpaden die nu ook in de winter bereikbaar zijn!

Terug naar boven
Klimwinkel
9.3 out of 10 stars 3587 votes