• Op voorraad en voor 17:00 besteld? Morgen in huis!
 • Gratis verzenden voor orders boven de €50,-

Keuzehulp: Hoe kies je de juiste klimsetjes?

Het kiezen van een klimsetje of een set van klimsetjes hangt van een aantal factoren af. Het is belangrijk voor jezelf om helder te hebben wat je precies met de klimsetjes gaat doen. Ga je in Italië bij het Gardameer sportklimmen of zoek je het hogerop in de Alpen en ga je een alpiene beklimming doen?

Zodra je hier een beeld van hebt kun je vervolgens klimsetjes op drie punten beoordelen of deze goed passen bij jouw activiteit.

 1. Wat voor karabiner/snapper zoek ik?
 2. Wat zijn de verschillende slinges en welke lengte is voor mij handig?
 3. Hoeveel klimsetjes heb ik nodig?

In de volgende stappen proberen we je een zo goed mogelijk antwoord te geven op deze vragen. Mocht je na het doornemen van dit artikel nog steeds vragen hebben, dan helpen we je uiteraard graag verder. Stuur ons dan een e-mail via klantenservice@klimwinkel.nl, bel naar 085-06 536 88 of stuur een bericht via WhatsApp naar 06 33 38 83 38.

De in klimsetjes gebruikte karabiners worden eigenlijk altijd snappers genoemd. In de rest van het artikel gebruiken we daarom ook snapper in plaats van karabiner. Globaal genomen zijn er drie soorten snappers welke gebruikt worden in klimsetjes.

 • Recht
 • Gebogen
 • Wiregate

Rechte snappers vind je vaak terug in een klimsetje samen met een gebogen snapper. De rechte snapper zit dan bovenin het klimsetje voor het inclippen in de rotswand. De gebogen snapper bevindt zich aan de onderzijde voor het eenvoudig inclippen van het klimtouw. Je herkent een rechte snapper eenvoudig aan de sluiting omdat deze volkomen recht is. Rechte snappers worden overigens ook regelmatig in combinatie met een wiregate snapper gebruikt.

Gebogen snappers zijn zoals hierboven genoemd gebogen om het inclippen van het klimtouw te vereenvoudigen. Je herkent deze dan ook aan de gebogen sluiting.

Zowel gebogen als rechte snappers hebben een nadeel. Bij een grote klap als bij een voorklimval kunnen deze zeer kort open schieten. Dit gebeurt vrijwel nooit, maar het kan de sterkte van de snapper op dat moment tijdelijk verminderen.

Wiregate snappers zijn voorzien van een metalen poort als sluiting. Deze sluiting is lichter en je hebt minder kans op aanvriezen bij zeer koude temperaturen dan bij de andere twee type snappers.

Het nadeel van een wiregate snapper is dat je te maken hebt met een snapper zonder snagfree sluiting of keylock sluiting. De metalen poort rust in een inkeping in je snapper als deze gesloten is. Deze inkeping kan op het moment dat je de snapper wilt uitclippen tot frustraties leiden. Je kunt blijven hangen achter het ankerpunt of het touw blijft hangen achter de inkeping.  Sommige wiregate snappers zijn daarom gelukkig genoeg voorzien van een neusje dat moet voorkomen dat je kunt blijven hangen achter de inkeping zoals je hieronder kunt zien.

Andere overwegingen die je mee kunt nemen bij het kiezen van een snapper zijn de afmetingen en het gewicht. Kleine snappers kunnen flink wat gewichtsbesparing opleveren, maar zijn ook lastiger om te gebruiken. Zeker als je grote handen hebt.

Na de overweging te hebben gemaakt welke snappers je in een klimsetje zoekt kun je kijken naar de slinges en de lengte van slinges die optimaal is voor jouw activiteiten. Deze slinges worden vaak ook wel express slinges genoemd of 'dogbones'.

Bij het buiten voorklimmen worden er meestal de volgende lengte slinges gebruikt:

 • 10-12 cm; Bij relatief rechte routes is deze lengte voldoende. Vaak is een set van zes klimsetjes met deze lengte slinges een van je eerste aankopen als je buiten wilt gaan klimmen.
 • 17-18 cm; Deze lengte slinges gebruik je meer als de route iets grilliger verloopt. Het is verstandig om altijd minimaal een klimsetje met deze lengte slinge mee te nemen. Je gebruikt dit namelijk ook op punten waar een kort klimsetje niet goed vrij kan hangen. Zie hier onderstaande afbeeldingen van Petzl.

 

Als je klimroutes van meerdere touwlengtes gaat klimmen of voor het Big Wall klimmen dan heb je waarschijnlijk al wat meer ervaring in het gebruik met klimsetjes. Met deze ervaring kan het zijn dat je zelf de lengte van de klimsetjes wilt gaan bepalen door twee losse snappers en bijvoorbeeld een losse slinge van 60 cm aan te schaffen. Een langere slinge is effectief in het reduceren van touwwrijving op de tussenpunten, maar is wel zwaarder en neemt meer ruimte in beslag bij het vervoeren.

Materiaal Slinges

Slinges worden voornamelijk gemaakt van nylon, polyester of dyneema. Nylon slinges zijn meestal het goedkoopste van de drie, sterker dan polyester en elastischer. Nylon kan echter wel slechter tegen UV-straling dan polyester. Dyneema is het lichtst, sterkst en kan het beste tegen UV-straling. Dyneema heeft alleen wel een hogere prijs.

Breedte Slinges

De breedte van een slinge hangt vaak samen met het materiaal waarvan het gemaakt is. Er zijn dyneema slinges met een breedte van 8 mm, deze zijn zo licht mogelijk gemaakt. Het nadeel is alleen dat je deze dunne slinges wat minder prettig kunt vastgrijpen op het moment dat je even wilt hangen om de route te lezen. De bredere slinges zijn er tot ongeveer 25 mm.

Het bepalen van het aantal klimsetjes hangt volledig af van de route die je gaat klimmen. Raadpleeg daarom altijd van tevoren een klimtopo. Voor de veiligheid is het slim om 1 of 2 klimsetjes meer mee te nemen dan er beschreven worden in de klimtopo. Als je van plan bent om klimsetjes ook voor je verankering te gebruiken, tel deze dan bij het totaal op.

Ter indicatie hebben we hieronder een lijstje voor je met de gemiddeld gekozen aantallen klimsetje per klimactiviteit.

 • Normale klimroutes van een enkele touwlengte, 12-14 klimsetjes
 • Lange klimroutes (meer dan 30 meter), 16-18 klimsetjes
 • Big wall klimroutes of extreem lange klimroutes, 24 of meer klimsetjes

Ga je dus op voorklimcursus dan is het handig om af te stemmen met medecursisten wie er klimsetjes meenemen. Dit kan jou wat in de aanschaf schelen.

Terug naar boven
Klimwinkel
9.3 out of 10 stars 3976 votes