• Op voorraad en voor 17:00 besteld? Morgen in huis!
  • Gratis verzenden voor orders boven de €50,-

Keuzehulp: Hoe kies je de juiste klettersteigset?

Een klettersteigset is volledig ontwikkeld voor het klettersteigen en heeft geen enkel ander doeleinde dan jou te helpen veilig en met veel plezier een klettersteigroute te tackelen. In dit artikel worden de onderdelen van een klettersteigset beschreven. Daarnaast wordt de werking van de valbeveiliging en gevaren bij incorrect gebruik beschreven en nemen we een kijkje naar de meest recente normering van de klettersteigsets. Hopelijk heb je na het lezen van dit artikel helder waar je op dient te letten bij het kiezen van een klettersteigset en kun je een keuze maken uit ons assortiment klettersteigsets.

Mocht je na het doornemen van dit artikel nog steeds vragen hebben, dan helpen we je uiteraard graag verder. Stuur een e-mail met je vraag naar klantenservice@klimwinkel.nl, bel naar 085-06 536 88 of stuur een bericht via WhatsApp naar 06-33 38 83 38.

  • Karabiners; De karabiners van een klettersteigset verschillen in de basis niet heel veel van elkaar. Bijna alle karabiners zijn voorzien van een automatische blokkering. Dit houdt in dat je meer dan één handeling nodig hebt om de sluiting van de karabiners te openen. Voor karabiners is het fijn als de sluiting zo groot mogelijk is en dat deze prettig in de hand ligt. De grootte is fijn om je handen zo vrij mogelijk te houden van de staalkabel en een grote sluiting maakt het eenvoudiger om de karabiner op de staalkabel aan te brengen. Voor kinderen is er de klettersteigset Sam van Skylotec speciaal ontwikkeld. Deze heeft kleinere karabiners voor kinderhanden. Klettersteigsets met grote karabiners zijn de Edelrid Cable Comfort 5.0 en de Petzl Scorpio Eashook (zie hier onderstaande afbeelding).

  • Y-armen; De Y-armen van een klettersteigset zijn tegenwoordig bijna allemaal elastisch. Het voordeel hiervan is dat je niet met lange lussen kan blijven hangen achter rotsen, treden of achter je eigen knieën.
  • Scheurband; Dit is misschien wel het belangrijkste onderdeel uit een klettersteigset. De scheurband is je valbeveiliging. Hier wordt verder stilgestaan bij het kopje 'De werking van de valbeveiliging'.
  • Bevestigingslus; De bevestigingslus is voor bevestiging van de klettersteigset aan je klimgordel. De volgende afbeelding toont je de meest gebruikte methode om een klettersteigset aan je klimgordel te bevestigen.

  • Extra features; De hiervoor genoemde onderdelen zijn de minimale onderdelen die een klettersteigset bevat. Een belangrijkste extra feature is een swivel. Een swivel voorkomt verdraaiingen in de Y-armen van een klettersteigset doordat deze vrij kunnen roteren. Een andere extra functie is een extra lus of opening voor bevestiging van een rustslinge. Deze bevindt zich direct na de valbeveiliging voor of aan de Y-armen. Zie voor een voorbeeld de onderstaande afbeelding.

Een laatste mogelijke extra feature van een klettersteigset is een meelopende valbeveiliging. Deze zet je als het ware onder je klettersteigkarabiners op de staalkabel bij verticale passages. Mocht je dan een val maken dan kom je direct in deze valbeveiliging terecht in plaats van dat je valt tot de volgende stop in de staalkabel. Een voorbeeld van een klettersteigset met een meelopende valbeveiliging is de AustriAlpin Hydra Stretch. We bieden de meelopende valbeveiliging ook los aan, zie de AustriAlpin Ferrata Bloc.

Bovenstaande afbeelding toont alle losse onderdelen waaruit een klettersteigset bestaat. In het midden, opgerold en in het wit zie je de scheurband liggen. Bij een val met het klettersteigen komt de scheurband uit het zakje zetten en scheurt deze in om je valweg te verlengen. Het is vergelijkbaar met de kreukelzone van een auto. De valbeveiliging treedt dan ook alleen in werking als de kracht van een val groot genoeg is om mogelijk tot letsel te leiden.

Zou de valbeveiliging geen onderdeel zijn van een klettersteigset dan kan een korte val (3 meter) al leiden tot ernstig letsel of falen van het materiaal. We raden het dan ook absoluut niet aan om een klettersteigset zelf samen te stellen met slings en met karabiners zoals helaas nog te vaak gebeurt.

Sinds de zomer van 2017 is er een update geweest in de veiligheidsnorm voor klettersteigsets. Door deze update (EN 958: 2017) zijn de huidige klettersteigsets geschikt voor een gewicht van 40 kg tot 120 kg in tegenstelling tot de 50 kg tot 100 kg van de voorgaande versie. Alle klettersteigsets die momenteel als nieuw worden geïntroduceerd voldoen aan deze norm. Mocht je toch nog klettersteigsets tegenkomen die niet aan deze nieuwe norm voldoen dan kun je deze ook nog prima gebruiken. Zo is onze meest populaire klettersteigset, de LACD Evo Pro, in 2018 nog niet geüpdate volgens de nieuwe norm maar voldoet wel volledig aan de eisen van de voorgaande normering.

Bekijk ons ruime assortiment klettersteigsets.

Terug naar boven
Klimwinkel
9.3 out of 10 stars 4121 votes