• Op voorraad en voor 17:00 besteld? Morgen in huis!
  • Gratis verzenden voor orders boven de €50,-

Keuzehulp: Hoe kies je de juiste slaapmat?

Hoe werken slaapmatten?

Slaapmatten isoleren op dezelfde wijze als slaapzakken en lagen kleding. Ze houden een laag stilstaande lucht vast tussen je lichaam en de kou (in dit geval, de koude grond). De stilstaande lucht is de isolerende barrière die ervoor zorgt dat je lichaam niet teveel warmte verliest. Het materiaal van je jas of slaapmat is alleen een hulpmiddel om deze stilstaande lucht te creëeren. Circulerende lucht ontneemt veel sneller warmte van je lichaam dan stilstaande lucht. (Voorbeeld: wanneer je in de wind staat of 'op de tocht' ligt, ervaar je meer last van de kou dan wanneer je jezelf op een plek met weinig luchtverplaatsing begeeft.)

Omdat de ruimte van een slaapzak waarin warmte vastgehouden wordt, samengeperst wordt onder het gewicht van je lichaam is een buffer nodig in de vorm van een slaapmat, om de negatieve gevolgen van het contact met de koude grond te beperken. De isolerende prestaties van een mat zijn afhankelijk van hoeveel lucht erin kan en hoe vrij die lucht is om te circuleren.

Soorten slaapmatten

Deze matten gebruiken lucht voor comfort en moeten actief opgeblazen worden. Sommige modellen integreren schuim, isolerende vulling of reflecterende materialen om de isolerende waarde te vergroten.

Voordelen: Comfortabel en licht van gewicht. Prima voor backpacken of kamperen onder warme omstandigheden; geïsoleerde modellen kunnen het hele jaar door gebruikt worden.
Nadelen: Kunnen geperforeerd raken, maar zijn gemakkelijk te repareren. Niet-geïsoleerde modellen bieden weinig bescherming tegen kou, omdat de lucht vrijelijk kan circuleren.


Bekijk ons aanbod van luchtbedden.

Therm-A-Rest vervulde een pioniersfunctie voor de zelfopblaasbare luchtbedden, die een combinatie van isolatie door open-cell schuim en lucht bieden. Open het ventiel van de mat en de mat vult zich met lucht. Deze matten zijn voorzien van een lucht- en waterdichte nylon buitenkant. Self-inflatable matten zijn populair bij bergtochten en voor backpackers. Er zijn ook dikkere modellen kampeerversies verkrijgbaar voor autovakanties.

Voordelen: Comfortabel, geweldige isolatie, de hardheid is bij te stellen (meer of minder lucht), zeer compact wanneer opgerold.
Nadelen: Zwaarder en duurder dan simpele schuimmatten. Kunnen geperforeerd raken of scheuren, maar zijn gemakkelijk te repareren.
 

Bekijk ons aanbod van zelfopblaasbare luchtbedden.

Van origine zijn schuim matten de basic backpackmatten, vervaardigd uit compact schuim gevuld met piepkleine gesloten luchtcellen. Tegenwoordig zijn er ook meer high tech slaapmatten. Combinaties van open cel foam en gesloten cel foam zorgen voor stijtvastheid, extra isolatie en comfort.

Voordelen: Lichtgewicht, goedkoop en duurzaam, geweldige isolatie, waterafstotend, betrouwbaar: kan niet lek gaan.
Nadelen: Dun, dus vaak minder comfortabel. Relatief stijf en stug, dus lastiger mee te nemen.

Deze matrassen gebruiken lucht voor comfort en zijn stukken dikker dan schuimmatten. Ze komen dicht in de buurt van echte bedden en meestal kunnen er gewone lakens omheen. Door hun formaat en gewicht met name geschikt voor autovakanties.

Voordelen: Comfortabel. Makkelijk op te blazen met een pomp. Geschikt voor auto- of bootvakanties, of thuis als logeerbed.
Nadelen: Relatief zwaar en log. Pomp nodig voor goed opblazen. Kan geperforeerd raken of lekken. Zeer beperkte isolatie, alleen geschikt voor milde omstandigheden.

Deze matrassen leveren wij niet, aangezien hun slechte isolatie en grote formaat ze onaantrekkelijk maken voor de meeste bergsporters.

Je matkeus kan snel vereenvoudigd worden door het soort reis dat je gaat maken in de overweging mee te nemen:

Minimalististen en lange afstandswandelaars: Als je de lichtst mogelijke mat zoekt, kies dan een schuimmat, een korter model zelfopblaasbare mat of een luchtbed. Self-inflatable matten en luchtbedden zijn vaak in 3/4 variant verkrijgbaar, schuim matten kunnen zelfs na aanschaf nog eenvoudig ingekort of versmald worden. Laag gewicht en een kleine pakmaat zijn het belangrijkste.
Backpackers: Wanneer je een beetje meer comfort wilt, kun je iets dikkere en duurzame matten vergelijken. In ruil hiervoor zul je wel iets meer gewicht met je mee moeten dragen.
Wintervakantie: Kamperen op sneeuw vereist meer isolatie. Gebruik van 2 matten is geen overbodige luxe. Als onderlaag raden we een gesloten luchtcel schuimmat aan. Deze extra mat zorgt voor extra isolatie en biedt een noodoplossing wanneer de andere mat lek mocht raken. Als toplaag kan gekozen worden voor een lichtgewicht luchtbed of zelfopblaasbare mat.

Lengte: Je schouders en heupen moeten in ieder geval op de mat passen. Regular (gemiddeld 183cm lang) en lange matten (van 190 tot 198cm) isoleren benen en voeten – een grote plus bij koude herfst- en wintertrips. Een korte of 3/4-mat (meestal 119 of 122cm) weegt minder en is gemakkelijker mee te nemen.

Breedte: Bijna alle matten hebben een standaard breedte van 51cm. Als je geneigd bent veel te draaien, kan een grotere mat van 63 of 76cm breed handig zijn. Taps toelopende designs beperken het volume en hebben een kleinere pakmaat.

Matten voor vrouwen: Deze matten zijn korter (gemiddeld 168cm), met extra isolatie bij de heupen en voeten, waar vrouwen het het meest nodig hebben.

R-waarde: Isolatie wordt gemeten aan de hand van de mate van weerstand voor het doorgeven van warmte. Hoe hoger de R-waarde van een mat, des te beter is de isolatie die de mat biedt tegen koude oppervlakken. Dikkere matten bieden over het algemeen hogere R-waardes.

Tot slot is het goed om aanvullende matmogelijkheden te overwegen. Hieronder vallen meerdere luchtkamers (voor aanpassen op maat), ingebouwde kussens (voor comfort), antislip oppervlakken (voor betere isolatie, minder schuiven en meer comfort) en taps toelopende matvormen (voor minder gewicht en een kleinere pakmaat).

Bekijk ons aanbod van slaapmatten.

Terug naar boven
Klimwinkel
9.3 out of 10 stars 4121 votes