• Op voorraad en voor 17:00 besteld? Morgen in huis!
  • Gratis verzenden voor orders boven de €50,-

Keuzehulp: Hoe kies je de juiste wandelstokken?

Wandelstokken maken onderdeel uit van de standaard uitrusting van vele wandelaars, hikers, trekkers, backpackers en sneeuwschoenwandelaars. De reden waarom is simpel: ze vergroten je stabiliteit en bieden extra ondersteuning op alle soorten terrein.

Wandelstokken doen niks af aan je gemiddelde energieverbruik, omdat je je armen meer gebruikt dan wanneer je zonder stokken loopt. Ze helpen het energieverbruik te verdelen wat juist kan bijdragen aan je uithoudingsvermogen.

Wandelstokken: Worden verkocht en gebruikt per twee. Wandelstokken vergroten je stabiliteit en kunnen de druk op je knieën tijdens het hiken verminderen. De meeste zijn verstelbaar in lengte en sommige zijn voorzien van een intern schokdempingssysteem.

Wandelstok (los): Dit is een enkele stok die eigenlijk alleen geschikt is voor gebruik op relatief vlak terrein en wanneer je geen bagage op je rug draagt.

NB: Wij verkopen alleen wandelstokken per paar aangezien wandelen met een enkele stok de houding niet ten goede komt.

Verstelbaar: De meeste wandelstokken zijn in lengte verstelbaar om de stabiliteit op verschillende soorten terrein te vergroten. Ze zijn over het algemeen 60 tot 140 cm lang. Het is waarschijnlijk dat je de stokken inkort wanneer je bergopwaarts gaat en verlengt wanneer je bergafwaarts gaat.

Stokken met schokdemping: Deze hebben een intern veringssysteem dat de schok opvangt wanneer je bergafwaarts gaat. Bij de meeste stokken kan deze functie uitgeschakeld worden wanneer deze niet nodig is, bijvoorbeeld wanneer je bergopwaarts gaat. Schokdemping wordt aangeraden als je zwakke of beschadigde enkels, knieën of heupen hebt. Dit maakt de stokken iets duurder, maar het is het waard.

Standaard stokken: Deze zijn niet voorzien van een schokdempingssysteem en daardoor zijn ze lichter en minder aan de prijs. Hoewel ze bij het bergafwaarts gaan niet zo veel van de schok absorberen, bieden ze evenveel balans en ondersteuning als schokabsorberende stokken.

Ultralichte stokken: Deze bieden het voordeel van minder gewicht, waardoor ze gemakkelijker en sneller in beweging te krijgen zijn. Gedurende een lange tocht betekent dit minder vermoeidheid. Ultralichte stokken zijn tevens makkelijker mee te nemen omdat deze opbouwbaar zijn. Het materiaal van de schacht is de bepalende factor in het totaalgewicht.

Het materiaal van de schacht is de bepalende factor in het totaalgewicht.

Aluminium: De duurzamere en voordeligere keus. Aluminium stokken wegen meestal tussen de 500 en 650 gram per paar. Het specifieke gewicht (en de prijs) kan variëren, gebaseerd op de diameter van de stokken, die varieert van 12 tot 16 mm. Onder hoge druk kan het aluminium buigen, maar het is onwaarschijnlijk dat het breekt.

Koolstofvezel: De lichtere, duurdere optie. Koolstofvezel stokken variëren pakweg tussen de 350 en 500 gram per paar. Ze verminderen trillingen, maar onder hoge druk zullen koolstofvezel stokken wat eerder breken of versplinteren dan aluminium stokken. Als je op pad gaat in ruige, afgelegen gebieden is dit iets om in gedachten te houden.

Kurk: Dit is bestand tegen vocht van zweterige handen, vermindert trillingen en vormt zich het beste naar je handen.

Schuim: Dit absorbeert vocht van zweterige handen het beste en voelt het zachtst aan.

Rubber: Dit beschermt de handen tegen kou, schok en trillingen, en is daardoor bijzonder geschikt voor gebruik in koude gebieden. Er is echter meer kans op schuren of blaren bij zweterige handen, wat rubberen handvatten minder geschikt maakt voor gebruik bij warm weer.

Polsbandjes: De meeste wandelstokken zijn voorzien van verstelbare bandjes, zodat je altijd een goede pasvorm hebt. Modellen met gevoerde of gewatteerde bandjes kunnen schuren tegengaan.

Baskets: Wandelstokken worden meestal geleverd met een kleine, verwijderbare trekking basket aan het uiteinde. Grotere baskets kunnen handig zijn bij sneeuw of een modderige ondergrond.

Uiteinde van de stok: Carbide of stalen tips worden over het algemeen gebruikt om wrijving te creëren, zelfs op ijs. Rubberen tip protectors verlengen de levensduur van de uiteindes van je stokken en beschermen je materiaal wanneer de stokken in je bagage zitten. Ze zijn ook handig voor gebruik in kwetsbare gebieden, om de impact op de onder grond te verkleinen.

Terug naar boven
Klimwinkel
9.3 out of 10 stars 4269 votes