• Op voorraad en voor 17:00 besteld? Morgen in huis!
  • Gratis verzenden voor orders boven de €50,-

Beginnersgids: Klettersteigen

Wat is Klettersteigen?

De oorsprong van klettersteigen bevindt zich in het alpinisme. Om bergtoppen beter toegankelijk te maken werden stalen treden aangebracht waarlangs alpinisten zich veiliger konden voortbewegen. Dit was al in de 19e eeuw. Later werd in de Eerste Wereldoorlog veelvuldig van deze methode gebruik gemaakt om de Oostenrijkse en Italiaanse legers in de alpen te bevoorraden.

Na de eerste wereldoorlog hielden slechts enkelen zich bezig met klettersteigen tot er langzaam maar zeker meer Alpentoerisme ontstond. Tegenwoordig is het klettersteigen niet meer weg te denken uit de Alpen.

Klettersteigroutes zijn voorzien van een staalkabel waar je jouw klettersteigset aan bevestigd en jezelf langs voortbeweegt. Bij een onverwachte val garandeert je klettersteigset bij correct gebruik jouw veiligheid. Sommige klettersteigroutes hebben spectaculaire onderdelen als touwbruggen en tokkelbanen. Het mooiste aan klettersteigen is dat je op unieke plekjes komt waar je al wandelend niet kan komen.

Klettersteigen kun je in de gehele alpen. Van de Italiaanse Dolomieten tot de Franse Alpen. In de Italiaanse Dolomieten kenmerken de meeste routes zich door een lange aanlooproute terwijl in Frankrijk en Zwitserland de routes zo bereikbaar en toegankelijk mogelijk zijn gemaakt. Oostenrijk kenmerkt zich door de vele extreme klettersteigroutes. In Nederland hebben we helaas geen bergen om aan te kunnen klettersteigen. Wel heb je de mogelijkheid om in Nederland in sportklimcentra een cursus voor het klettersteigen te volgen zodat je goed voorbereid kunt klettersteigen in de Alpen. We raden ieder die interesse heeft om te gaan klettersteigen zo’n cursus dan ook van harte aan.

Wil je wel in Nederland een vergelijkbare ervaring opdoen bezoek dan eens de vele Klim- en adventureparken. Er zijn verschillende klimparken en –bossen op bijzondere locaties. Zie ook onderstaande afbeelding.

Is je interesse gewekt in het klettersteigen neem dan eens een kijkje naar de onderstaande onderdelen van een klettersteiguitrusting. Deze zijn noodzakelijk voor het veilig klettersteigen. We leggen je per onderdeel uit waar je het beste rekening mee kunt houden bij het aanschaffen. Voor sommige onderdelen is een losse keuzehulp geschreven.

Mocht je na het doornemen van deze materialen nog steeds vragen hebben, dan helpen we je uiteraard graag verder. Stuur een e-mail met je vraag naar klantenservice@klimwinkel.nl, bel naar 085-06 536 88 of stuur een bericht via WhatsApp naar 06 33 38 83 38.

De klettersteigset is een van de belangrijkste onderdelen van je klettersteiguitrusting. De meeste klettersteigset bestaan uit een lus voor bevestiging aan je klimgordel met een valbeveiliging in de vorm van een scheurband. Daaraan bevestigd zijn twee armen (meestal elastisch) met aan het eind van iedere arm een karabiner. Deze karabiners bevestig je aan de staalkabel en zijn vaak voorzien van een extra beveiligde ontgrendeling. Sommige klettersteigset hebben extra onderdelen als een swivel. De swivel is van duidelijke meerwaarde omdat je hierdoor geen verdraaiingen kunt hebben in de twee armen van de klettersteigset. Zie hier onderstaande afbeeldingen voor voorbeelden van klettersteigsets.

Bekijk onze complete collectie klettersteigsets.

Net als de klettersteigset zelf is de klimgordel een essentieel onderdeel van je klettersteiguitrusting. Een klimgordel specifiek voor het klettersteigen kan vrij eenvoudig zijn. Je hoeft er tenslotte niet continue in te hangen. Zie hier onderstaande Tendon Jammy als perfect voorbeeld voor een klimgordel geschikt voor het klettersteigen. Meer weten over het kiezen van een klimgordel? Bekijk dan onze klimgordel keuzehulp.

Bekijk onze complete collectie klimgordels.

De klimhelm dient ter bescherming tijdens het klettersteigen. Niet alleen als je een val maakt beschermt de helm je, maar ook tegen losliggende steentjes die je voorganger kan doen loskomen van de rotswand. Belangrijk om op te letten bij het kiezen van een helm is het draagcomfort en de pasvorm. Voor het kiezen van een klimhelm hebben we ook een keuzehulp gemaakt. Bekijk onze klimhelm keuzehulp. Zie hier onderstaande voorbeelden van een geschikte klimhelm voor het klettersteigen.

Bekijk onze complete collectie klimhelmen.

Als je gaat klettersteigen is het belangrijk om stevige bergschoenen te dragen met een stugge zool. Je hebt deze stugheid nodig voor grip op de ondergrond en om stabiel op stalen treden te kunnen staan. Sportschoenen hebben te slappe zolen en bieden vaak te weinig grip voor een klettersteigroute. Uiteraard is het belangrijk dat de pasvorm van de schoenen ook goed is voor jouw voeten. Laat je daarom goed adviseren bij de aanschaf.

  • Handschoenen; Het dragen van handschoenen bij het klettersteigen is iets dat we altijd adviseren. Het geeft je niet alleen meer grip op de staalkabel, maar beschermt je ook tegen rafelende staalkabels. Zonder handschoenen is de kans op blaren en wondjes aanzienlijk groter. Bekijk onze handschoenen.
  • Klimsetje rustpunt; Het kan best zijn dat je tijdens een moeilijke klettersteigroute even wilt uitrusten of moet wachten op de persoon na je. Je kunt dan een los klimsetje meenemen om te fungeren als bevestiging voor het uitrusten. Neem je een klimsetje met variabele lengte mee dan kun je ook nog eens zorgen dat je op verschillende manieren een rustpunt kan creëren. Voorbeelden van klimsetjes ideaal voor het klettersteigen zijn de Edelrid Mission set en de Black Diamond Oz Runner set.
  • Set voor het nazekeren; Bij lastige passages of moeilijke routes kan het fijn zijn om een set mee te nemen waarmee je mensen kunt nazekeren. Als je iemand nazekert kan diegene net het veilige gevoel krijgen om de lastige passage te overwinnen. Als je met kinderen gaat klettersteigen adviseren we je om altijd een set mee te nemen voor het nazekeren, mits je weet hoe je moet nazekeren. Kinderen laat je zo op een veiligere manier verticale stukken passeren en je geeft ze een veilig gevoel als ze het spannend vinden. De Edelrid Via Ferrata Belay Kit is een goed voorbeeld van een kant-en-klare set voor het nazekeren.
  • Rugzak; Als je aan het klettersteigen bent kan een rugzak invloed hebben op je souplesse, maar bovenal heeft een rugzak invloed op je zwaartepunt. Zorg er daarom altijd voor dat het een smal rugzakje is en de rugzak goed aansluit op de rug. Vul de rugzak niet te zwaar en draag bij voorkeur, als je twijfelt, een borstgordel bij je klimgordel. Een te hoog zwaartepunt kan ervoor zorgen dat je bij een val ondersteboven komt te hangen. De combinatie klimgordel en borstgordel voorkomt dat dit kan gebeuren. Bekijk onze rugzakjes.
  • EHBO-set en nooduitrusting; Neem in alle gevallen een EHBO-setje mee voor kleine ongevallen. Bij klettersteigroutes in het hooggebergte adviseren we ook een hoofdlamp en een bivakzakje mee te nemen. Bekijk onze EHBO-sets en hoofdlampen.

Bekijk onze complete collectie klettersteigmaterialen.

1. Volg een cursus of workshop
Onze belangrijkste tip is zonder twijfel om een cursus of workshop voor het klettersteigen te volgen. Niet alleen leer je hier over materialen en technieken, maar ook hoe je veilig op pad kunt gaan en hoe je iemand kunt nazekeren bij het klettersteigen.

2. Ga voorbereid op pad
Controleer het weerbericht voor je op pad gaat en vermijd klettersteigroutes bij onweer. Lees je in op de route, de lengte van de route en de moeilijkheidsgraad. Zorg dat je niet een te moeilijke route voor jou en je partner uitzoekt.

3. Vermijd een val
Een val is bij het klettersteigen uit den boze. Niet alleen omdat je na een val je klettersteigset moet afschrijven, maar je kunt ook verkeerd vallen en ergens tegenaan komen. Vaak kan er dan gezegd worden dat je met een te moeilijke klettersteigroute bezig bent.

4. Check jouw uitrusting en die van je partner
Controleer bij jezelf en laat je controleren door een partner of je uitrusting in orde is. Check of alles goed bevestigd is. Controleer ook de uitrusting van je partner voor je gaat beginnen met klettersteigen. Controleer als laatst ook of je voldoende uitrusting mee hebt. Voldoende drinken en eten en overige uitrusting.

5. Wees extra voorzichtig met kinderen
Ga je klettersteigen met kinderen dan is het extra belangrijk om alle aspecten van het klettersteigen volledig onder controle te hebben en vooral niet te moeilijke klettersteigroutes te nemen. Op verticale passages kun je kinderen extra zekerheid geven door ze na te zekeren.

6. Let op steenslag
Loop voorzichtig, let op je voetplaatsing en trap geen stenen los. Deze stenen kunnen namelijk op mensen onder je vallen. Je voorganger kan ook een veroorzaker hiervan zijn, houdt deze dan ook altijd in de gaten en houdt voldoende afstand.

Terug naar boven
Klimwinkel
9.3 out of 10 stars 4143 votes