Keuzehulp: hoe kies je de beste bergschoenen?
In deze keuzehulp helpt Klimwinkelambassadeur Bas Visscher je met de verschillende keuzes als het om C- of D-schoenen gaat. Klimwinkel heeft een gevarieerd aanbod van 9 verschillende modellen voor zowel dames als heren. Maar wat is nou wijsheid? Bas deelt zijn inzichten.
Bergschoenen in het Klimwinkel assortiment:
C-bergschoenen:
- Scarpa Ribelle Tech 2.0 HD
- Scarpa Ribelle Lite HD
- Scarpa Ribelle Lite HD Woman
- La Sportiva Aequilibrium LT GTX
D-bergschoenen (op volgorde van warmte
gesorteerd):
- La Sportiva Trango Tower Extreme GTX
- La Sportiva Trango Tower Extreme Woman GTX
- La Sportiva Nepal Cube GTX
- La Sportiva Nepal Cube GTX Woman
- Scarpa Phantom Tech
Bas (links) op 5000m in Kirgizië met de Scarpa Phantom
Tech aan zijn voeten.
Waar ga je de bergschoenen voor gebruiken?
Het is niet zomaar dat er zoveel verschillende schoenen op de markt zijn. Elke schoen heeft voor- en nadelen. De alles in één schoen bestaat naar mijn mening niet. Het is daarom handig om jezelf de vraag te stellen in wat voor soort terrein je wilt lopen. Zo kan je kiezen welke schoen het beste bij jouw activiteiten past. Ik gebruik zelf drie verschillende soorten C- of D-schoenen. Op basis van mijn plan beslis ik welke schoen ik meeneem. Hieronder de drie variaties.
- Voor beklimmingen in de zomer gebruik ik bijna altijd een C-schoen. Mijn persoonlijke favoriet is de Scarpa Ribelle Tech 2.0 HD. Dit is een heerlijk lichte en wendbare schoen. Vooral als je veel moet aanlopen vanuit het dal is het comfort van een C-schoen veel groter dan bij een D-schoen. Ik vind het fijn dat je door de soepelere zool beter kan afwikkelen, dat je minder gewicht aan je voeten hebt en dat de schoenen minder warm zijn. Een C-schoen komt ook goed tot zijn recht als je gaat rotsklimmen op klimschoenen en je een alpiene aanloop hebt. Ze nemen een stuk minder plek in je rugzak in dan D-schoenen. Moderne C-schoenen gebruik je prima boven de 4000m in sneeuwroutes. Op koudere zomerdagen ga je minder warmte voeten hebben. Toch heb ik ook hier prima ervaringen mee. Al met al zijn C-schoenen in de zomerse Alpen heel fijn, vooral vanwege het betere loopcomfort ten opzichte van een D-schoen.
> Bekijk Scarpa Ribelle Tech 2.0 HD
- Voor steiler ijs- en mixedterrein gebruik ik een D-schoen. Als ik weet dat ik lange stukken op de voorpunten van mijn stijgijzers moet klimmen, kies ik altijd voor een D-schoen. Dit type schoen heeft een stijve zool waardoor het klimmen minder energie kost. Een gleuf voor en achter (voor stijgijzers) zorgt ervoor dat ik mijn stijgijzers veel strakker monteer. Zo verlies je ze niet zomaar. Dit gebeurt echt sneller dan je denkt en kan voor onveilige situaties zorgen. In diepe sneeuw vind ik een D-schoen beter presteren dan een C-schoen. Mijn favoriete D-schoen is de Scarpa Phantom Tech. Deze schoen is superlicht, warm en loopt lekker. Ik gebruik hem in veel verschillende omstandigheden: in een steile waterval, in een koude, winterse noordwand in de Alpen of in expeditieterrein waarbij de temperaturen niet onder de -10 komen.
- In expeditieterrein vanaf 5500m of in zeer koude omstandigheden gebruik ik een D-schoen met een uitneembare binnenschoen zoals de Scarpa Phantom 6000. Klimwinkel verkoopt dit type schoenen niet, maar voor de volledigheid licht ik het toch even toe. Het grote voordeel is dat dit soort schoenen extra warm zijn en dat je de binnenschoen kan drogen in je slaapzak. Daar staat tegenover dat ik in een dubbele schoen het gevoel heb dat mijn hiel minder goed vast zit. Ik gebruik dit type schoenen niet vaak. De Phantom Tech’s zijn in de meeste situaties warm genoeg voor mij.
Kortom: de keus voor je schoenen hangt af van je plannen. Ik raad aan om meerdere paren te hebben in verschillende categorieën zodat je flexibel blijft in je keuzes. Als je slechts één paar wilt kopen heb ik nog twee vragen die je jezelf kan stellen.
- Ga je vooral in de zomer klimmen en heb je weinig ambities om in de winter te gaan watervalijsklimmen? Dan zou ik eerder voor een C-schoen kiezen vanwege het loopcomfort.
- Wil je de schoen die het meest multi-inzetbaar is en overweeg je ijsklimmen in de toekomst? Dan is een D-schoen de meer logische keus aangezien je hier ook goed ijs mee kan klimmen.
Bas onderin de Eiger Noordwand met de vorige generatie Scarpa Phantom Tech.
Waar kan je op letten?
Ik heb hieronder de belangrijkste zaken op een rijtje gezet waar ik op let als ik een nieuwe bergschoen koop.
- Pasvorm. Dit is het allerbelangrijkste punt. Test de schoenen zorgvuldig in de winkel. Zorg ervoor dat je tenen niet of nauwelijks tegen de voorkant komen. Je hiel mag niet slippen (maar soms is dit toch onvermijdelijk) en de schoen mag nergens knellen. Probeer ook eens de trap op en af. Op hoger tempo lopen geeft vaak een veel beter testbeeld dan voorzichtig schuifelen. Er bestaat niet zoiets als een regel die zegt dat je de schoen groter moeten nemen dan je eigen schoenmaat. Elk type is weer anders. De enige manier om te weten wat fijn is voor jou is om te passen.
- Leer of kunststof? Traditioneel gezien worden bergschoenen van leer gemaakt. Een schoen zoals de La Sportiva Nepal Cube GTX wordt vandaag de dag nog steeds van leer gemaakt. Dit materiaal ademt goed en is erg duurzaam. Het minpunt is echter dat je leer moet onderhouden en dat de waterdichtheid best snel afneemt. Persoonlijk kies ik tegenwoordig daarom altijd voor kunststof. Sinds ik dit type schoenen gebruik heb ik veel minder last van natte voeten. In het verleden merkte ik dat het leer toch veel vocht ging opnemen. Met kunststof is dat verleden tijd. Tot slot: een kunststof schoen is geen dierlijk product (in tegenstelling tot leer).
- Gaiter of geen gaiter? Een ingebouwde gaiter met rits (zoals bij een Scarpa Phantom Tech) helpt om te voorkomen dat er sneeuw naar binnen dringt. Dat is echt superfijn. Daarnaast zorgt het ervoor dat de schoen perfect waterdicht is en dat je veters niet kunnen bevriezen. Vooral in diepe sneeuw is een gaiter een must-have. Het nadeel van een ingebouwde gaiter is dat het ook een stuk warmer is tijdens de aanloop naar de hut. Ik gebruik meestal een lange sok die net boven de gaiter uitkomt. Hierdoor heeft de gaiter geen contact met de blote huid.De Scarpa Ribelle Tech 2.0 HD heeft als enige C-schoen een mini-gaiter aan de bovenkant (zonder rits). Ik ben persoonlijk fan van zo’n mini-gaiter op een C-schoen, maar dit zal niet voor iedereen gelden. Ook bij C-schoenen heb ik vaak sneeuw in mijn schoenen gehad. Met de gaiter van de Ribelle Tech 2.0 HD heb je hier geen last meer van. Zowel voor C- en D-schoenen kan ik je dus ingebouwde gaiters aanraden. Voor mij zou dit echter geen doorslaggevend punt zijn om een schoen wel of niet te kopen.
- Stijgijzervastheid. Je kan kijken of de schoen één of twee gleuven heeft voor stijgijzers. Twee gleuven heeft de voorkeur als je aan technisch mixed- of ijsklimmen wilt doen. Met één gleuf moet je stijgijzer een korf aan de voorkant hebben (dit noem je semi-automatisch). Een C-schoen heeft in de praktijk meestal slechts één gleuf. Als je de riempjes goed strak aantrekt is dit in de praktijk ook altijd meer dan genoeg.
- Een dames of een herenschoen? Vaak zijn er net wat verschillen in de pasvorm. Als dame is het slim om de herenschoenen ook te proberen, wellicht dat deze veel beter zitten.
- Het vetersysteem. Dit is ook een punt waar je op kan letten. Sommige schoenen (zoals de Nepal Cube GTX) hebben een bepaald soort klemmetje waardoor je de veters ook bij de enkel kan vastzetten. Ik vind dit vaak erg handige systemen omdat je de strakheid zo beter naar wens kan krijgen.
- Warmte. Dit is een heel persoonlijk punt. Sommige mensen hebben altijd koude voeten, anderen zweten zich een ongeluk. De Phantom Tech is zeker de meest warme schoen in het Klimwinkel assortiment. De La Sportiva Trango Tower Extreme sluit meer aan op de C-schoenen qua warmte. Tip: let op dat je bloedsomloop niet afgekneld wordt door te strakke veters.
- Duurzaamheid. Eerlijk is eerlijk, de superlichte C-schoenen worden er tegenwoordig niet duurzamer op. Ik heb al menig paar versleten. Vooral als je veel in rotsachtig terrein bent, kan het snel gaan als het om slijtage gaat. D-schoenen gaan over het algemeen een stuk langer mee omdat je deze veel in sneeuw en ijs terrein inzet.
Hopelijk kan je hiermee verder! Ik heb deze blog best subjectief gemaakt, dus vergeet niet dat dit vooral mijn inzichten zijn. Succes met de keuze en alvast veel mooie tochten in de bergen toegewenst!
Bas Visscher
Danny Schoch in de Eiger Noordwand op Scarpa Phantom Tech.
Contact met Klimwinkel
Heb je nog vragen? Onze toppers van de klantenservice staan voor je klaar om antwoord te geven op je vragen. We zijn van maandag tot en met vrijdag te bereiken via chat, telefoon en mail.