Winkelwagen

Er zijn geen producten in uw winkelwagen.

Review Black Diamond Technician

Blog

Erwin heeft de Black Diamond Technician tijdens zijn avontuur in de Alpen uitgebreid getest om ons te voorzien van een mooie review. 

"Ben je op zoek naar een klimgordel voor het hele jaar rond en voor elke vorm van klimmen? Dan is de Technician de perfecte klimgordel, zo belooft Black Diamond. Ik heb 4 weken klimmen in de Alpen voor de boeg en dus besluit ik uitsluitend déze gordel in te pakken. Tijd om te testen of deze gordel inderdaad in alle situaties zijn mannetje staat." - Erwin

Genoeg ruimte voor materiaal

Laat ik beginnen bij de praktische kenmerken van de Technician. De gordel beschikt over vijf materiaallussen en vier ijsschroef clippers. Die laatste heb ik niet getest, maar ik kan me voorstellen dat dit voor ijsklimmen zeker zijn waarde bewijst. Met de bijbehorende ice clippers (een soort karabiner speciaal voor deze bevestiging) heb je namelijk geen ijsschroeven meer laaghangend aan je gordel bungelen en hangen de ijsschroeven netjes en stabiel dicht bij je gordel. Bovendien heb je de materiaallussen vrij voor ander materiaal. De vier lussen aan de twee zijkanten zijn verstevigd en voorgevormd, waardoor je je materiaal makkelijk los clipped zonder dat je aan de lus blijft hangen.

De lus middenachter is van dunner koord en voelt enigszins fragiel. Ik gebruik deze lus met name voor alles wat ik niet snel bij de hand hoef te hebben en het is regelmatig de plek om bijvoorbeeld mijn approach schoenen aan te hangen. Ik betrap mezelf erop dat ik door het dunne materiaal toch regelmatig check of m'n schoenen niet per ongeluk een paar honderd meter lager liggen. Vreemd genoeg is de lus aan de achterkant ook aanzienlijk ruimer dan de zijlussen, met als gevolg dat ik af en toe moeite heb om het materiaal dat ik bij de hand wil hebben kwijt te kunnen. Ter indicatie, een enkele lus biedt ruimte aan 5 of 6 setjes en ik kan mijn standaard tradrack maar net kwijt op de vier voorgevormde lussen. Op routes waarbij je je cams wilt dubbelen kom je dan al snel ruimte tekort. Wat mij betreft had de lus aan de achterkant dus een flinke slag kleiner mogen zijn om wat meer ruimte voor de zijlussen te maken.

Ruimte voor materiaal aan de gordel

Compact én comfortabel

Het is duidelijk dat de makers op zoek waren naar de perfecte balans tussen gewicht en comfort. De Black Diamond Technician is een relatief lichtgewicht klimgordel met weinig poespas. De gordel beschikt over verstelbare beenlussen en een enkele gesp op de taille. Het is precies wat je nodig hebt en niet meer. Zowel op de taille als op de benen is de padding minimaal. Op het eerste oog ziet dit er dan ook niet uit als een gordel die zich kenmerkt door comfort. In de praktijk blijkt het tegenovergestelde waar: de gordel verdeelt de belasting goed en in tegenstelling tot veel andere gordels ervaar ik geen vervelende drukplekken of wrijfplekken. Ook wanneer ik lang in mijn gordel hang in een sportklimroute of op een stand, blijft de gordel comfortabel. Net als voor veel andere gordels heeft Black Diamond de Technician namelijk ontworpen met Fusion Comfort Technology, waarbij in de banden drie losse smallere stroken verwerkt zijn die het gewicht optimaal verdelen. Doordat de gordel behoorlijk compact is, krijg je er bovendien de nodige bewegingsvrijheid voor terug en in technische routes en bij hoge pasjes komt dat goed van pas.

Eerlijkheidshalve ben ik regelmatig enigszins sceptisch geweest ten aanzien van het gewicht van klimgordels. Natuurlijk, voor het pakvolume en -gewicht is een lichte en compacte gordel een absoluut voordeel. Op de rots zal je dat verschil echter niet zo merken, zo was mijn aanname. De Technician bewijst het tegendeel en zit niet alleen minder ‘in de weg’, maar voelt ook beduidend lichter tijdens het klimmen! Touwlengte na touwlengte blijft de gordel comfortabel. 

Black Diamond technician in actie

Black Diamond Technician

Eén gordel in je rugzak

Voor technische alpiene routes, ijsklimmen, multipitches, maar ook sportklimmen is dit een uitstekende klimgordel. Het is niet de meest lichtgewicht gordel en waarschijnlijk ook niet de meest comfortabele. Deze gordel zit precies op de sweet spot ertussenin. Als ik maar één gordel zou mogen kiezen voor al mijn trips, dan maakt deze gordel een goede kans om in mijn rugzak te belanden!

Black Diamond Technician

Black Diamond Technician in sneeuw

Bestellen?

Enthousiast geworden? Bestel dan de Black Diamond Technician.