Winkelwagen

Er zijn geen producten in uw winkelwagen.
Blog

Review Petzl Sitta door Patrick van Eldert

Gear review - Petzl Sitta

De Petzl Sitta wordt aangeprezen als hét High-end klim- en alpine harnas op de markt. Maar is dat ook echt zo? Laten we de proef eens op de som nemen.

Technische gegevens

 • Prijs: €122,49 - €159,95
 • Gewicht: 270 gram (medium)
 • Aantal materiaallussen: 4 waarvan 2 gescheiden door verwijderbare verdeler
 • Lus voor meenemen extra touw: Ja
 • Aantal plaatsen voor extra materiaaldragers: 2 
 • Verstelbare beenlussen: Nee
 • Certificeringen: UIAA, CE EN 12277 type 
 •  

  “Speciaal ontworpen voor intensief gebruikt tijdens het sport- en bergbeklimmen, het  high-end SITTA harnas is compact, lichtgewicht en uitzonderlijk comfortabel. De WIREFRAME constructie biedt een extreem dunne en flexibele heupband die je verzekerd van totale bewegingsvrijheid. De vier materiaallussen optimaliseren de organisatie van alle gear benodigd voor je voortgang op ijs en rots. De inbindpunten zijn gemaakt van high-modulus polyethyleen voor verbeterde weerstand tegen touw frictie en voor een grotere duurzaamheid van het harnas”.

  Petzl

Mijn eerste indruk

Wanneer ik het harnas uit de verpakking haal ben ik direct aangetrokken door het professioneel en luxe uitziende harnas. Zoals vermeld op de pagina van Petzl weegt hij bijna niets en dat voel je direct.

De eerste keer dat ik het harnas aantrek vergt het even wat logisch denkwerk maar zodra hij om m’n heupen zit en ik de heupband aantrek zit hij direct als gegoten.

Veldtest sportklimmen

Aangekomen bij de klimmuur is het tijd om deze badboy te gaan testen. Met het grootste gemak kan ik al mijn spullen prettig en binnen handbereik weghangen. De materiaallussen worden gescheiden via een koortje wat ervoor zorgt dat je al je gear logisch en handig weg kunt hangen.

Na een paar uur klimmen merk je wel dat de gordel minder comfortabel is in vergelijking met de meer gebruikelijke sportklimgordels. Zeker met het zekeren en laten afdalen van zwaardere personen merk je dat een stukje comfort heeft moeten wijken voor het maken van het lichtgewichte harnas.

Maar al met al een zeer prettig harnas om mee te werken. Ik voel me niet beperkt in mijn bewegingsvrijheid, er is meer dan genoeg ruimte voor mijn gear en tijdens een paar flinke vallen merk je dat het harnas precies doet wat hij moet doen.

Veldtest alpiene terrein

Tijd om het harnas te testen in het gebied waar hij voor mijn gevoel het best tot zijn recht gaat komen, de bergen.

Hier merk ik al snel dat het lichtgewicht harnas helemaal op zijn plek is. Je voelt amper dat je hem bij je hebt of aan hebt. Omdat hij zo compact is kan hij makkelijk opgeborgen worden in m’n rugzak.

Het aan en uittrekken gaat sneller dan normaal omdat de beenlussen niet versteld hoeven te worden. En zeker tijdens het lopen is het erg prettig dat je niet om de zoveel tijd je beenlussen weer moet corrigeren. Weer een ding minder om aan te hoeven denken tijdens de tocht zullen we maar zeggen.

Na een lange aanlooptijd naar de gletsjer toe waarbij vermoeidheid en snelheid een rol kunnen spelen is het erg fijn dat je binnen no-time je harnas aan hebt en verder kunt met de overige handelingen om je klaar te maken voor de gletsjer oversteek.

Ik heb een Petzl Caritool aan het harnas bevestig middels de daarvoor bestemde lussen aan het harnas. Op deze manier kan ik mijn ijsschroef veilig opbergen waarbij de punt van de schroef als het ware achter me hangt. Dit voorkomt dat ik in mijn ijsschroef val bij een eventuele glij- of valpartij. Enigszins sceptisch hang ik alles weg maar tot mijn grote verbazing blijft alles perfect op zijn plek zitten. Ook de grootte van de Caritool valt me alles mee. Ik blijf nergens achter hangen en behoudt mijn bewegingsvrijheid, zelfs met een rugzak.

Wanneer we van de gletsjer afgaan kan ik dankzij de Caritool snel even mijn pickel weghangen om een klein stukje te klimmen. Ideaal.

Duurzaamheid

Ondanks dat een klimharnas een gebruiksvoorwerp is en de kleuren en dergelijke natuurlijk vervagen moet ik zeggen dat ik al met al zeker niet ontevreden ben. Na ruim een jaar gebruiken zijn de elastieken van de beenlussen niet wijder geworden. Al het materiaal ziet er nog solide uit en de inbindlus vertoont amper slijtage. 

So far, so good!

Pro's

 • Licht
 • Snel aan en uit te doen
 • Geen beenlussen die versteld moeten worden
 • Compact
 • Voldoende materiaaldragers met een handige verwijderbare verdeler
 • Mogelijk tot het plaatsen van 2 extra materiaaldragers

Con's

 • Duur
 • Niet erg comfortabel voor lange sportklimroutes en multipitch routes waarbij je veel in het harnas hangt of moet zekeren
 • Door de niet verstelbare beenlussen moet je goed opletten welke maat je koopt

Mijn conclusie

Ondanks dat Petzl zegt dat het een uiterst comfortabel harnas is moet ik dit toch tegenspreken wanneer het aankomt op sportklimmen. Als je lang gaat klimmen en veel in je harnas hangt dan merk je wel dat vooral de beenlussen niet erg comfortabel zijn. Comfort heeft duidelijk plaats moeten maken voor gewichtsreductie. 

Voor alpiene terrein is het zeker een aanrader en komt het stukje comfort wel tot zijn recht als het gaat om de aanloop routes. Het harnas is lichtgewicht, praktisch en compact en dat merk je direct. Tijdens het verplaatsen en klimmen heb je amper door dat je hem aan hebt. Het aandoen van het harnas gaat sneller door de vaste beenlussen wat je tijd en energie scheelt. 

Als je voornamelijk gefocust bent op alpiene routes zou ik het harnas zeker aanraden, vooral in combinatie met de Petzl Cartiool.

Ligt je focus meer op sportklimmen en routes waarbij je veel in je harnas zult hangen zou ik kijken naar een wat comfortabeler harnas. 

Waar te kopen

Er zijn uiteraard meerdere websites die dit product aanbieden. De klimwinkel is één van de weinige waar je (op afspraak) langs kunt gaan bij hun fysieke winkel om het harnas te passen. Ik raad je aan dit te doen om er zeker van te zijn dat het harnas goed zit. 

Klik hier voor meer informatie of neem contact met ze op via klantenservice@klimwinkel.nl.

Patrick van Eldert - @klimfanaat - https://www.klimfanaat.nl/